COMUNICAT INFORMATIV, INSPECTORATUL ENERGETIC DE STAT

COMUNICAT INFORMATIV, INSPECTORATUL ENERGETIC DE STAT

51
DISTRIBUIȚI

Comunicat informativ

cu privire la circumstanţele şi cauzele electrocutării

avute loc cu populaţia în IE de distributie (PT-9510)

       02.11.2018                                                                                                            m. Chişinău

La data de 01.10.2018, aproximativ la ora 17-00,  în or.Cricova,  str.Minerilor 9,  a avut loc un caz de electrocutare cu minorul Onisciuc Chiril anul nașterii 2009, soldat cu arsuri a palmelor ambelor mini si a feței.

  1. Circumstanţele accidentului

Accidentatul, impreuna cu alti doi copii cam de aceasi virsta, au organizat un joc in preajma PT-9510. Jocul consta in ascunderea unui obiect (in cazul dat o bucata de tava din masa plastica), de catre unul din copii, ca mai apoi ceilalti sa-l gaseasca. Țeava a fost ascunsă in mai multe locuri, dar usor gasita. Ea a fost ascunsa  si in ID-0,4 kV spune Nichita Bolocan – unul din copii ce participa la joc pentru ca era acces liber (usa nu era inchuiată cu lacat). Dupa ce țeava a fost gasita si aici a venit rindul s-o ascundă Chiril. Este incredibil, dar el s-a urcat tocmai la izolatoarele de trecere 10 kV (de mentionat ca de pe ID-0,4 kV pina la izolatoarele de trecere 10 kV inaltimea e aprocsimativ de 2 m), unde a si fost electrocutat. Asa s-a intimplat, ca vecinul din apropiere, Dl Friesen Iacob de acasă a vazut cum baiatul atirna sus. A fost nevoit s-ă saie 2 garduri ca s-ă ajungă mai repede la PT. El spune ca indată, folosindu-se de usa neincuiată a PT, a deconectat toate automatele in ID-0,4 kV. In acest moment observă, ca picoarele se misca, iar corpul cade cu capul in jos. Din zbor a dovedit s-ă intoacă corpul, asfel a evitat ciocnirea capului direct cu solul. Intre timp alti vecini au chemat salvarea.

.Cauzele accidentului

  • lipsa cunoştinţelor elementare din partea copiilor in vederea organizarii jocului in apropierea instalatiilor electrice (PT).
  • Lipsa supavegherii copiilor de catre parinti in raport cu virsta lor.

Cazul dat este investigat de Comisariatul de poliţie a or.Cricova și de către IET Chișinău.

Informaţie mai detaliată va fi prezentată în Buletinul informativ.

Direcția politici, tehnologii și

reglamentări în supravegherea energetică