COMUNICAT INFORMATIV, INSPECTORATUL ENERGETIC DE STAT

COMUNICAT INFORMATIV, INSPECTORATUL ENERGETIC DE STAT

8
DISTRIBUIȚI

Comunicat informativ

cu privire la circumstanţele şi cauzele electrocutării

avute loc cu populaţia în IE de distributie (PT-9510)

       02.11.2018                                                                                                            m. Chişinău

La data de 01.10.2018, aproximativ la ora 17-00,  în or.Cricova,  str.Minerilor 9,  a avut loc un caz de electrocutare cu minorul Onisciuc Chiril anul nașterii 2009, soldat cu arsuri a palmelor ambelor mini si a feței.

  1. Circumstanţele accidentului

Accidentatul, impreuna cu alti doi copii cam de aceasi virsta, au organizat un joc in preajma PT-9510. Jocul consta in ascunderea unui obiect (in cazul dat o bucata de tava din masa plastica), de catre unul din copii, ca mai apoi ceilalti sa-l gaseasca. Țeava a fost ascunsă in mai multe locuri, dar usor gasita. Ea a fost ascunsa  si in ID-0,4 kV spune Nichita Bolocan – unul din copii ce participa la joc pentru ca era acces liber (usa nu era inchuiată cu lacat). Dupa ce țeava a fost gasita si aici a venit rindul s-o ascundă Chiril. Este incredibil, dar el s-a urcat tocmai la izolatoarele de trecere 10 kV (de mentionat ca de pe ID-0,4 kV pina la izolatoarele de trecere 10 kV inaltimea e aprocsimativ de 2 m), unde a si fost electrocutat. Asa s-a intimplat, ca vecinul din apropiere, Dl Friesen Iacob de acasă a vazut cum baiatul atirna sus. A fost nevoit s-ă saie 2 garduri ca s-ă ajungă mai repede la PT. El spune ca indată, folosindu-se de usa neincuiată a PT, a deconectat toate automatele in ID-0,4 kV. In acest moment observă, ca picoarele se misca, iar corpul cade cu capul in jos. Din zbor a dovedit s-ă intoacă corpul, asfel a evitat ciocnirea capului direct cu solul. Intre timp alti vecini au chemat salvarea.

.Cauzele accidentului

  • lipsa cunoştinţelor elementare din partea copiilor in vederea organizarii jocului in apropierea instalatiilor electrice (PT).
  • Lipsa supavegherii copiilor de catre parinti in raport cu virsta lor.

Cazul dat este investigat de Comisariatul de poliţie a or.Cricova și de către IET Chișinău.

Informaţie mai detaliată va fi prezentată în Buletinul informativ.

Direcția politici, tehnologii și

reglamentări în supravegherea energetică