ZIUA UNIRII BASARABIEI CU ROMÂNIA SĂRBĂTORITĂ LA STRĂŞENI

ZIUA UNIRII BASARABIEI CU ROMÂNIA SĂRBĂTORITĂ LA STRĂŞENI

119
DISTRIBUIȚI

La 24 martie, curent, Primăria oraşului Străşeni, în parteneriat cu Consiliul Raional şi Despărţământul Astra “Mihai Eminescu”, în incinta Şcolii de Arte au organizat o serbare cu prilejul a 99 de ani de la UNIREA BASARABIEI CU ROMÂNIA.
La eveniment au participat elevii liceelor „Ion Vatamanu”, „Mihai Eminescu”, gimnaziului „Mihai Viteazul” toate din oraşul Străşeni, dar şi colective artistice din raion: liceul „Alecu Russo”, satul Cojusna, liceul „Ion Inculeţ”, satul Vorniceni, Şcoala de Arte din oraşul Străşeni, iar la final, Artistul Poporului, Olga Ciolacu, a încântat publicul cu piesele cu care s-a consacrat.
Primarul oraşului Străşeni, Valentina Casian,a menţionat despre importanţa acestui eveniment istoric: “Marea Unire din 1918 a fost şi rămâne pagina cea mai sublimă a istoriei româneşti. Măreţia ei constă în faptul că desăvârşirea unităţii naţionale nu este opera nici unui om politic, a nici unui guvern, a nici unui partid; este fapta istorică a întregii naţiuni române, realizată într-un elan ieşit cu putere din străfundurile conştiinţei unităţii neamului, un elan controlat de fruntaşii politici, pentru a-l călăuzi cu inteligenţă politică remarcabilă spre ţelul dorit.
O necesitate istorică – naţiunea trebuie să trăiască într-un stat naţional – s-a dovedit mai puternică decât orice guvern sau partid, culpabil de egoism sau incompetenţă, şi, punând în mişcare naţiunea, i-a dat acea forţă uriaşă ca peste toate adversităţile să dea viaţă aspiraţiei sale: statul naţional.”
Pe 27 martie 1918 Sfatul Ţării a votat unirea Basarabiei cu România, Basarabia fiind astfel prima dintre provinciile istorice care s-a unit cu România. Au urmat celelalte provincii românești – Ardealul, Crișana, Banatul, Maramureșul și Bucovina – spre sfârșitul anului 1918, fiind creată România Mare.
Efectele Unirii au fost anulate la 28 iunie 1940, când Rusia a anexat din nou Basarabia, în baza pactului secret Ribbentrop-Molotov.
“UNIŢI-VĂ CU ŢARA, DAR MAI ÎNTÂI DE TOATE, UNIŢI-VĂ ÎNTRE VOI!” (ION UNGUREANU)