166 de ani de la naşterea “ Voievodului stelar al cuvintelor” ,...

166 de ani de la naşterea “ Voievodului stelar al cuvintelor” , Mihai Eminescu

204
DISTRIBUIȚI

În fiecare an, pe data de 15 ianuarie, Mihai Eminescu, „Luceafărul poeziei româneşti” ajunge la inimile celor care îl omagiază. Anul acesta se împlinesc 166 de ani de la naşterea celui mai mare poet român, care, chiar dacă îl trecem cu vederea de-a lungul anului, se face simţit prin poemele cunoscute.

Dis-de-dimineaţă, angajaţii primăriei or.Străşeni, împreună cu primarul oraşului, Valentina Casian, au mers la bustul marelui poet naţional Mihai Eminescu, pentru ai aduce un omagiu cu împlinirea celor 166 de ani de la naştere, depunând flori şi recitând poezii.

Valentina Casian  a declarat că  aportul lui Mihai Eminescu în cuvânt, cultură şi istoria neamului românesc este interminabil, din totdeauna şi pentru totdeauna.

“ Ne-am adunat la bustul lui Eminescu acei oameni, ce iubesc nemărginit valorile vieţii. Prin Eminescu şi moştenirea sa, suntem un popor unic. Prin toata creaţia sa, poetică, epică, publicistică a ridicat valoric şi literar verbul  românesc la rang de înaltă şi incomparabilă artă monumentală. Versurile sale sunt frumuseţi ritmice  nemuritoare.  Eminescu este un martir al limbii, culturii şi spiritualităţii româneşti. El a fost o personalitate copleişitoare, care i-a impresionat pe contemporani prin inteligenţă, memorie, curiozitate intelectuală, cultură de nivel european, prin bogăţia şi farmecul limbajului.

Şi fără Eminescu nici ţara n-ar fi ţară, şi fără Eminescu nici graiul n-ar fi grai,

Şi fără Eminescu nici râul n-ar fi râu.

Cum credem în lumină, în viersul tău noi credem,

De te-am pierdut pe tine şi sufletul ni-l pierdem”.

Mihai Eminescu s-a născut la 15 ianuarie 1850, la Botoşani. A fost poet, prozator, dramaturg şi jurnalist, socotit de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română. Avea o bună educaţie filosofică, opera sa poetică fiind influenţată de marile sisteme filosofice ale epocii sale, de filosofia antică, de la Heraclit la Platon, de marile sisteme de gândire ale romantismului, de teoriile lui Arthur Schopenhauer, Immanuel Kant şi de teoriile lui Hegel.